Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

70 miljoner spelare – Så byggde Simon upp sitt spelimperium under gymnasiet

Huvudbild till reportage
Simon Mäkelä har lyckats med något få har gjort: i sin portfolio har han redan tre framgångsrika spel med sammanlagt 70 miljoner spelare.

Det har gått två år sedan vi träffade Simon Mäkelä sist. Då gick han i första klass på IT Program och hade redan utvecklat två framgångsrika spel. Nu har Simon lyckats nå drömsiffran på 70 miljoner användare och inget verkar stoppa 18-åringen som fortsätter att ha höga ambitioner.
– Jag började helt själv med att skapa spel på en plattform som heter Roblox. Det är en plattform där du kan skapa spel och spela spel; du kan både vara en utvecklare på plattformen och så kan du skapa spel, berättar Simon om hur han lyckades med den stora bedriften.

Det första spelet Keyon Air går ut på att du flyger till olika destinationer i en simulation samtidigt som du kan chatta och hitta nya vänner. I den andra spelet Bloxxed Hotels bor du på hotell.
– Nu har jag skapat ett tredje spel som heter Cruise Ship Simulator. Det går ut på att du ska köra båtar och desto mer du kör din båt, desto mer pengar får du in i spelet, förklarar Simon vidare.

Alla spel är gratis att spela men det går att köpa saker i dem. Roblox får sedan 80 % av intäkterna. Utöver det behåller Simon 70 % av intäkterna, resterande går till två av hans kollegor i Norge och USA.

En allt större konkurrens – men också större potential
De senaste två åren har Roblox växt enormt mycket, berättar Simon. Det gör att det finns fler spelare men också en större konkurrens.
– Konkurrensen har blivit extremt mycket större de senaste två åren. När jag hade intervjun med er 2019 så låg jag på topp 50 över hela världen, nu ligger jag på topp 200. Men det har kommit in så många andra spel och Roblox har växt med nästan 200 % sedan sist.

En förklaring till ökningen är att allt fler vill designa sina egna spel.
– Intresset för att göra spel har blivit mycket större. För två år sedan var det många barn som spelade och nu gör de sina egna spel, precis som jag själv gjorde när jag var yngre.

Satsar på YouTube
Men Simon har hittat andra sätt att nå ut till spelarna. Planen för att fortsätta växa är nu att börja satsa alltmer på YouTube.
– Jag har över 300 000 följare på plattformen och håller just nu på att utveckla ett nytt spel. Planen är nu att göra det nya spelet och kanske att göra att YouTube-filmer om spelutveckling. Det är en inkomstkälla, och jag har sett hur mycket andra kan dra in på det.

Simon har lärt sig mycket av design och skapande på egen hand, men att bygga hemsidor och andra viktiga kunskaper för en digital kreatör har han lärt sig på Thoren Innovation School.
– Jag har lärt mig skapa hemsidor till mina spel på skolan. Det finns en lärare på skolan som heter Jasmin, han har lärt mig mycket om olika saker, så en big shout out till honom!

Simon visar upp sitt spel på mobilen.