Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
TSP

Alumnerna om Thoren Sports Profile: “Ni måste gå det”

Huvudbild till reportage
Tre elever, tre olika sporter – en gemensam nämnare; Vera, Amy och Tilda maxade sin idrottssatsning på gymnasiet genom Thoren Sports Profile. Nyligen återvände trion till skolan för att hålla i varsitt pass för nuvarande elever.

Thoren Sports Profile (TSP) är Thoren Innovation Schools idrottsförening, som möjliggör för elever att satsa på sin idrott även på gymnasiet. Förutom fysisk träning får eleverna fördjupa sig inom sin sport teoretiskt, exempelvis genom olika uppgifter och föreläsningar.  

Under året har tre TSP-alumner från Thoren Innovation School Helsingborg återvänt till skolan för att hålla i ett pass inom sin idrott. Alla tre delar åsikten att möjligheten att mixa skola med studier var ovärderligt, och därför var det självklart att komma tillbaka för att dra ett pass när möjligheten gavs.

– Då man börjar gymnasiet blir det mindre tid över, så att då ha möjligheten att få in extra timmar är superbra – även om man inte är elitidrottare utan idrottar för skojs skull, säger Vera Buskqvist.

Vera gick Science Program (Naturvetenskapsprogrammet) och tog studenten sommaren 2022. Hon har spelat tennis i omkring 10 år, och arbetar i dag som tennis- och padeltränare. Faktum är att hon nyligen flyttat till Palma för att jobba som just detta – något som kanske inte hade varit möjligt utan TSP.

– Det öppnade upp många möjligheter att få hålla igång med tennisen, säger hon.

Rekommenderar du TSP till andra idrottsintresserade?

– JA! Ni MÅSTE gå det. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite ni kör; om det är möjligt att ha ett ämne där ni får jobba med er sport, då ska ni välja det!

Tidigare elitidrottaren Tilda bjöd upp till dans

Tilda Rosvall heter en annan av alumnerna som återvände till Innovationsgymnasiet för att sprida inspiration och kunskap till nuvarande elever – något hon har mycket av. Tilda började nämligen dansa redan som treåring och tävlingsdansa som tioåring. På hennes meritlista hittas bland annat mästerskap på elitnivå både i Sverige och utomlands.

För att maxa sin idrottssatsning gick Tilda Thoren Sports Profile vid sidan av Innovation Program (Teknikprogrammet). TSP valde hon för att få kombinera dans och skolarbete, men hon blev även positivt överraskad av allt hon lärde sig utöver den fysiska träningen.  

– Till exempel hade vi en uppgift där vi skulle djupdyka i etik och moral inom sin sport. Det hade jag aldrig tänkt på innan, så det var kul. Och även att djupdyka i sig själv: vad tycker jag om detta? Sedan gillade jag även att få skriva uppgifter om min sport och inse att “okej, det är så här det går till”. Tidigare har man gjort mycket utan att tänka på det desto mer, så det var intressant att få analysera, säger Tilda.

“Lärarna var verkligen bra. Jag tyckte också om att det blev som ett litet community där vi kom varandra nära, i stället för att gå i en stor skola där man knappt vet vad hälften av alla heter.”
– Tilda Rosvall om Thoren Innovation School

Aimie Malmqvist testade eleverna i konståkning

Aimie Malmqvist gick liksom Vera Science Program under sina år på Innovationsgymnasiet. Vid sidan av skolan jobbade hon som tränare inom konståkning, något hon återvände till Thoren Innovation School för att dra ett pass i.

– Jag hade väldigt kul på TSP och kände att jag vill ge tillbaka lite av det jag fick. Det ska bli kul att se vad de går för, sade Aimie innan passet drog igång.

Vad var det bästa med Thoren Sports Profile?

– Jag tyckte det var roligt när det kom föreläsare; vi hade en idrottspsykolog som kom och pratade om idrottspsykologi och hur psyket kan påverka prestationen. Det är ganska tabubelagt – speciellt inom sport – hur viktigt det är med den mentala hälsan, säger Aimie och fortsätter:

– Sedan var det också roligt att det var många olika sporter i gruppen: bland annat boxning och golf. Då lärde man sig om deras sporter också, vilket jag tyckte var väldigt intressant.

Vill du också kombinera studier med idrott? Sök till Thoren Innovation School här!