Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Elever berättar

Andreas hade 8 veckors praktik på KappAhls huvudkontor

Huvudbild till reportage
16 veckors praktik under ett år har gjort att Thoren Innovation School-eleven Andreas Edensvärd redan är van vid att jobba. Här berättar han om hur det är att jobba med IT och hur det är att vara på ett av Sveriges största modeföretag.

Andreas leder vant vägen genom korridorerna i KappAhl. Han berättar om praktiken medan vi går förbi modebilder och konst som hänger på väggarna bredvid rader av kontor med glasväggar.

– IT är att jobba med datorer, reparationer och så vidare. Eller som jag gör här, vara på servicedesken och hjälpa andra med småproblem. Det kan vara grejer som att en dator inte startar för att någon inte har satt i elsladden. Sådana saker är de vanligaste problemen, säger han.

Praktikplatsen fick Andreas genom Thoren Innovation School i Göteborg. Han är glad över att ha valt IT, och ser fram mot att börja arbeta efter studenten i sommar.

– Både för att det är en snabb utbildning och väg till arbetslivet, och för att det är riktigt kul. Det är tre år och sedan är det bara att jobba. Det är många som söker IT-kunniga personer.

– Sedan beror det på hur avancerade kunskaper de efterfrågar, för i sådana fall kan du ha behövt läst på högskolan också. Om man har läser IT och pluggar vidare på högskolan, då är man i stort sätt garanterad jobb.

Det kan vara mycket att hålla koll på om du är helt ny, men Andreas får hjälp av sin handledare, Noah Axlid. Noah gick också IT Program på Thoren Innovation School. Nu jobbar han på IT-avdelningen på KappAhl.

– I juni har jag varit anställd ett år. Innan det var jag också praktikant här, år 2017, precis som Andreas. Sedan fortsatte jag här på ett sommarvikariat som gick över till en anställning.

Hur är det att ha en praktikant?

– Jag är också rätt ung, så det har varit svårt att veta när jag delar ut för mycket eller för lite. Men det har ändå gått bra. Vi kommunicerar och pratar igenom det som kommer in. Men jag har mest sett det som att jag behöver lära mig det också.

– Nu när han har kommit in i det så är det lättare att fördela ut arbeten. Det är roligt att se utvecklingen.

Båda trivs bra på KappAhl.

– Det känns bra att vara på ett stort företag, säger Andreas. Noah instämmer.

– Man är alltid igång på större företag. Det är sällan man inte har något att göra, vilket är skönt.

Person som står och drar sladdar till en dator på en skrivbord
Andreas fixar det mesta inom IT under praktiken.