Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

APL på IT-företaget QSi: ”Finns ett otroligt behov av IT-tekniker”

Huvudbild till reportage
Nio elever som läser IT Program på Thoren Innovation School Lund får under sin APL-period ta del av verklighetsbaserade arbetsuppgifter och lösa IT-problem genom en kundtjänstavdelning som QSi har skapat för detta ändamål. Syftet är att de ska få prova sina teoretiska kunskaper samtidigt som de får erfarenhet av att lösa riktiga IT-uppgifter.

När vi besöker eleverna är de inne på sin tredje vecka och har fått testa sin problemlösningsförmåga och arbeta självständigt såväl som i grupp. De har även fått träna sina färdigheter i kommunikation, bemötande och ansvarstagande.

Så här tycker eleverna själva om sin APL:

– Vi lär oss jättemycket och det har varit bra att få praktisk erfarenhet av att lösa både enkla och komplicerade IT-problem, säger Elias von Rosen.

– Jag tror att våra lärare kommer att bli överraskade av hur mycket vi har lärt oss under de här veckorna, håller Johanna Nilsson med.

Tidigare elev är handledare

Ungdomarna är baserade på QSi:s kontor i Eslöv och en dag i veckan arbetar de på distans, vilket är ytterligare en utmaning som eleverna har klarat galant.

Clint Hurtig, som själv har gått IT-programmet på Thoren Innovation School Lund och numera arbetar som IT-konsult på QSi, tar hand om eleverna och handleder dem i sin utveckling

– Det har varit roligt att se hur eleverna har utvecklats under tiden de har varit här. Det krävs ett särskilt IT-tänk för att lyckas inom IT-branschen och det tycker jag att de har, säger Clint. Eleverna arbetar på bra och vi har fått positiv respons från dem som har använt sig av kundtjänsten.

Behövs fler utbildade IT-tekniker

Även QSi:s VD, Henrik Bergqvist, tycker att satsningen har varit lyckad.

– Det är ett trevligt gäng ungdomar, säger Henrik. Det finns ett otroligt behov av IT-tekniker på alla nivåer. Det är svårt att hitta rätt kompetens och rekrytera talanger. Därför är det viktigt att vi hittar nya lösningar för att framtidssäkra kompetensförsörjningen inom branschen. Detta är ett utmärkt sätt att lära känna framtidens IT-tekniker och vi hoppas att fler företag ska engagera sig i liknande projekt.

QSi erbjuder IT-konsulttjänster och lösningar inom infrastruktur, kommunikation, säkerhet samt informationshantering. De jobbar med företag av alla storlekar och har sin kundbas i hela Skåne med kontor i Kristianstad, Eslöv och Hässleholm.

Kundtjänsten ithjalpnu.se är kostnadsfri och öppen för allmänheten så passa på att sätta elevernas kunskap på prov!

Vill du också bli ett IT-proffs? Klicka här för att skicka en intresseanmälan till Thoren Innovation School.