Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Är spelutvecklarna framtidens miljöhjältar?

Huvudbild till reportage
Kan dataspel rädda jordklotet? Läs om hur dataspelsjättarna leder klimatkampen med nya smarta idéer.

Framtidens miljöhjältar är inte bara de som kedjar fast sig vid träd, skolstrejkar eller återvinner. Även om allt det så klart är viktigt, finns en ny sorts miljöhjältar – nämligen spelutvecklarna.

Hur går det ihop, tänker ni kanske? Men hear us out…

Okej, miljöhjälte är kanske inte den första tanken som slår dig när du hör ordet gamer. Men faktum är att den globala dataspelsindustrin gör mer för miljön än många tror. Sedan 2019 har klimatarbetet inom branschen dessutom ökat rejält.

Men låt oss först börja med det viktigaste, det som gör att vi med gott mod kan kalla spelutvecklarna för viktiga klimatkämpar: nämligen vilken typ av värde spelen skapar.

Dataspelsindustrin skapar värde som inte är kopplat till fysiska produkter.

Tänk bara på hur många människor dataspelen underhåller utan att utsläppen ökar särskilt mycket, något Dataspelsbranschen lyfter i den årliga rapporten Spelutvecklarindex.  

Enligt Dataspelsbranschen har den svenska dataspelsexporten ökat markant de senaste åren. De menar dock att branschens enorma ökning inte har någon stor påverkan på miljön.

Men Dataspelsbranschen nöjer sig inte där. Trots sina små klimatavtryck driver de ett gemensamt klimatarbete kallat PlayCreateGreen som syftar till att minska dataspelens klimatpåverkan och utbilda spelare om klimatförändringar.

Globalt leds liknande initiativ. 2019 fångade de största spelföretagen omvärldens uppmärksamhet då de i samband med FN:s toppklimatmöte lovade att arbeta hårt för att bidra till uppfyllandet av de globala klimatmålen.

Företagen bakom Playstation, XBOX, Minecraft och många andra enorma plattformar och dataspel arbetar nu med att minska klimatavtrycken och använder sina spel för att få alla gamers att ta ansvar i klimatfrågan.

Dataspelen informerar inte bara om problem, de får också spelarna att agera.

Om vi tänker på att ungefär 2,6 miljarder människor är gamers, alltså ungefär en tredjedel av hela jordens befolkning, förstår vi vilka stora effekter en enad spelrörelse kan få för klimatet.

Ja, det verkar helt klart som att spelutvecklarna – i takt med att industrin växer rekordartat – blir några av framtidens viktigaste miljöhjältar.

Vill du också ha galet lönekuvert varje månad samtidigt som du räddar planeten? Läs mer om Thoren Innovation Schools IT Program, där du kan lära dig allt om spel- och apputveckling.