Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

Därför borde du satsa på bioteknik – Läraren Francesca om framtidsjobbet

Huvudbild till reportage
Vill du ha ett välbetalt, livsviktigt och riktigt roligt jobb? Då är det biotekniken som du ska vända dig till. Läraren Francesca berättar här om möjligheterna med bioteknik och varför du ska satsa på att bli forskare! 

Det senaste året har varit tufft på grund av covid-19, men det ser ut att bli bättre nu: Allt fler är vaccinerade och snart kan vi kanske börja leva som vanligt igen. Men hur hade det varit utan ett vaccin? Hur hade världen sett ut då?

Läraren Francesca på Thoren Innovation School Helsingborg är en av de som brinner för bioteknik och hon hoppas kunna inspirera nästa generation forskare och biotekniker. För det behövs fler.

– Det finns ett enormt behov av biotekniker. Kolla på pandemin: Hur hade vi löst den utan vård och forskning? Det kommer komma fler pandemier och vi behöver vara förberedda, säger Francesca.

Läraren Francesca i skolan
Läraren Francesca vill inspirera eleverna.

Behövs fler forskare – Katalin Karikó inspirerar

Francesca lär ut ämnena biologi, bioteknik, kemi och matematik, och hon har själv har en bakgrund som forskare. Som lärare vill hon uppmuntra fler till att välja naturvetenskap, framförallt tjejer.

Med stort engagemang berättar hon om Katalin Karikó, den ungerska forskaren som står bakom metoden som har använts för att skapa Covid-19 vaccinet.

– I början var det ingen som satsade på henne. Hon flyttade till USA från Ungern, och till slut fick vi resultatet vi har idag med det här livsviktiga vaccinet som har räddat tusentals liv, säger Francesca.

– Jag hoppas verkligen att några av mina elever väljer att bli biotekniker, men jag vill också att de ska få en förståelse för detta och se hur viktigt det är att Sverige satsa på det.

Elever gör tester i ett labb
Eleverna utför tester under ett labb.

Samarbetar med Malmö Universitet

Något som är viktigt för att eleverna verkligen ska förstå det de lär sig är att testa det i verkligheten, menar Francesca. Därför samarbetar hon med Malmö Universitet, där eleverna får testa att ingå i en forskargrupp. I hennes labb på skolan får de även göra DNA-tester och prova olika tekniska metoder.

Enligt Francesca är det den stora fördelen med Thoren Innovation School: Här finns bara möjligheter, inga begränsningar.

– I grund och botten satsar vi verkligen på bioteknik, vi satsar på eleverna, vi satsar på kontakter mellan t.ex. näringsliv och universitet. Det finns inga begränsningar! Vi är en liten skola, men vi satsar verkligen på innovation.

Skicka en intresseanmälan till Thoren Innovation School och få ett snabbt svar!

Elever vid ett runt bord och ser på när en elev gör ett labbets