Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Elever berättar

Eleven Hugo har gjort en karriär av att komma på idéer

Huvudbild till reportage
En bra idé kommer sällan ensam – när du väl är igång, då är det svårt att sluta. Det bevisar Hugo Lunsjö, elev på Thoren Innovation School i Helsingborg. Han har startat ett företag där han lär grundskoleelever att komma på de bästa idéerna. 

Hur skapas en riktigt bra idé egentligen? Svaret på den frågan har Hugo Lunsjö full koll på: innovationsprocesser är det som gäller. På Thoren Innovation School har han fått använda det tillvägagångssättet i många olika projekt.

– En innovationsprocess försöker konkretisera hur man jobbar för att skapa framtidens lösningar och idéer. Det handlar om hur man tar fram, utvecklar och sen i slutändan implementerar idéer. En innovationsprocess kan utformas på så många olika sätt, men ett av de effektivaste sätten – och det sätt som jag gillar mest – är att göra det i en grupp, berättar Hugo.

Vann Årets innovation

Lärdomarna från olika innovationsprocesser tog Hugo med sig när han skulle starta ett företag inom Ung Företagsamhet tillsammans med några klasskompisar. De utgick från olika delar av innovationsprocesser i sin produktutveckling, och tog fram många nya idéer innan de till slut fastnade för en. Resultatet blev Click and Drive UF.

– Vi gjorde förbättrade övningskörningsskyltar, som kallade vi dem. Vi hade insett när vi själva började övningsköra att skyltarna lätt trillade av eller så fastnade de inte på bilen. Det var det problemet vi tänkte lösa.

Deras idé gick hem hos kunderna och hos Ung Företagsamhets jury.  

– Vi gick vidare till SM i Stockholm. I kategorin Årets innovation så kom vi etta här i Skåne, och i Årets vara kom vi tvåa. Så det var jättekul, att verkligen få vara med och tävla på riktigt.

Insåg potentialen hos innovationsprocesser

Efter förra årets framgångar vill Hugo nu lära andra att använda innovationsprocesser. Under sommaren var han med i UngDrive, ett projekt där ungdomar kan starta företag.

– Där föddes idén att introducera innovationsprocesser till grundskoleelever. Efter att jag själv hade blivit introducerad till det på Thoren Innovation School så insåg jag potentialen med arbetssättet utifrån Design Thinking och innovationsprocesser. Jag håller på med olika samarbeten med större aktörer, och planerar nu till exempel att hålla hackathon med HBG Works.

Ett hackathon är en ”innovationstävling”, där de som tävlar ska lösa ett problem, oftast genom kodning och programmering. Att kunna komma på bra idéer är alltså viktigt under ett hackathon, och där kan Hugos expertis göra en stor skillnad.

Är detta någonting du vill göra i framtiden, eller har du andra planer?

– Jag ser absolut mig själv jobba inom innovation i framtiden, oavsett om det är innovationsprocesser eller om det handlar om något annat. Men i nuläget så jobbar jag hårt med att få ut mitt innovationsprocessföretag. Det är skitkul, och har blivit väldigt stort nu. Det är fortfarande ganska tidigt, men målet är att inom några år hålla ett gigantiskt hackathon för grundskoleelever åk 7–9.

Vilka fördelar finns det med att lära sig genom innovationsprocesser?

– Innovationsprocesser är ett väldigt bra verktyg för att främja entreprenörskap och innovativt tänkande. Det ger också eleverna chansen att få ett extremt elevinflytande och göra något de verkligen är engagerade i. Och det tror jag mycket på. När man gör undervisning roligt så blir den plötsligt så mycket mer lärorik.

Namn: Hugo Lunsjö

Årskurs: 3

Program: Innovation Program

Många tycker att det är svårt att komma på idéer. Tror du att alla kan komma på en bra idé?

– Jag kör lite efter mottot att vem som helst kan komma på en idé som förtjänar att förverkligas. Det är något som jag tror väldigt starkt på, och det är något jag har börjat jobba mycket med på senaste tiden.