Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Elever gjorde upp i nationell tävling – nu blir vinnarnas uppfinning verklighet

Huvudbild till reportage
I maj var det äntligen dags. Dagen som Thoren Innovation School-elever längtat efter och jobbat för i flera månader var kommen: Innovationskampen 2023. Framför en jury gjorde eleverna upp i stenhård konkurrens. Priset? Proffshjälp med att få ut vinnaridén på marknaden.

Thoren Innovation School är det innovativa gymnasiet där eleverna får utveckla sina tekniska förmågor, kreativitet och uppfinnande. Skolan satsar också mycket på att lärandet ska ha en tydlig koppling till verkligheten. Under våren slogs allt detta samman i den nationella tävlingen Innovationskampen.

Först fick elever på alla TIS-skolor i hela landet ta fram en innovativ idé på en tjänst eller produkt och pitcha den på en kvaltävling på skolan. Juryn valde därefter ut det bästa bidraget på varje skola, varpå vinnarna gick till den stora finalen i Stockholm.

Dagen med stort D

I maj var det äntligen dags. Sex bidrag – ett från varje skola – gjorde upp om segern i stenhård konkurrens. Bland bidragen återfanns bland annat en appstyrd stol, ett innovativt hårverktyg och ett kylskåp med en inbyggd örtträdgård.

När alla finalister pitchat och juryn bedömt bidragen utifrån noga utvalda kriterier gick spänningen att ta på i salen, innan motiveringen slutligen yttrades:  

– Vi ser att samhällsnyttan är väldigt god, och därför kommer också efterfrågan att vara därefter. Vinnaren är… Thoren Innovation School Helsingborg!

Till stort jubel och med breda leenden steg vinnarna Calle Magnusson, Vincent Andreasson och Bendik Salvigsen fram och hämtade sin trofé.

– Det var en ny upplevelse för oss alla och det var trevligt att kunna göra något sådant här via skolan. Och det var väldigt roligt att vinna, säger de efter tävlingen.

Vinnartrions innovativa idé är ett replås, som gör att man kan hissa sig ner från höga höjder med ett rep på ett smidigt, enkelt och säkert sätt.

Alla finalister i Innovationskampen. Bild 1: Alexander Schwalbe, Markus Andersson & Emil Larsson Bücker, Malmö. Bild 2: Sara Zeray & Josephin Ishak, SolnaBild 3: Isac Nyborg & Anton Örn, Göteborg. Bild 4: Aleksandrs Orlovs & Rebaz Al Qady, Uddevalla. Bild 5: Vincent Andreasson, Bendik Salvigsen & Calle Magnusson, Helsingborg. Bild 6: Noah Aspegren, Zack Wik, Julian Lundstedt & Frida Kiel, Lund.

“Väldigt rolig upplevelse”

Helsingborgarna var väldigt nöjda med att ha deltagit i Innovationskampen, och rekommenderar framtida TIS-elever att göra detsamma.

– Det var många roliga grejer att göra, och det var kul att få träffa en massa personer från olika TIS-skolor. Det är inga tråkiga saker man gör, det var en väldigt rolig upplevelse!

Vinsten i Innovationskampen innebär att eleverna nu får proffshjälp med att ta sin uppfinningsidé vidare till en färdig produkt på marknaden.

– Vi ska skapa ett företag och göra idén till verklighet, och vi kommer att få en mentor som ska hjälpa oss, säger de.

Finalisterna i Innovationskampen 2023

Thoren Innovation School Göteborg  
Anton Örn & Isac Nyborg
Innovation:
Ett kylskåp med inbyggd örtträdgård.

Thoren Innovation School Helsingborg
Calle Magnusson, Vincent Andreasson, Bendik Salvigsen
Innovation:
Ett replås som gör att man kan hissa sig ner från höga höjder med ett rep smidigt, enkelt och säkert.

Thoren Innovation School Lund  
Frida Kiel, Julian Lundstedt, Zack Wik & Noah Aspegren
Innovation:
Smör på tub – ett mer hållbart och miljövänligt alternativ än ett vanligt smörpaket.

Thoren Innovation School Malmö
Alexander Schwalbe, Emil Larsson Bücker & Markus Andersson
Innovation:
En stol som ergonomiskt anpassar sig efter användaren och som kan styras genom en app.

Thoren Innovation School Solna
Sara Zeray & Josephin Ishak
Innovation:
En hårborste med inbyggd hårolja som finns i borstens skaft.

Thoren Innovation School Uddevalla
Rebaz Al Qady & Aleksandrs Orlovs
Innovation:
En app som hjälper dig hitta en gympartner – en så kallad gymbro.

Vill du hitta på, utveckla och göra verklighet av din affärsidé redan på gymnasiet? Ansök till Thoren Innovation School här!