Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Elever hjälper kommun skapa ny stadsdel

Huvudbild till reportage
Thoren Innovation School har stort fokus på verklighetsnära lärande och framtiden. Nyligen slog skolan ihop dessa punkter i ett samarbete med Helsingborgs stad – där eleverna fick bidra till planeringen av Helsingborgs nya stadsdel.

För närvarande håller Helsingborgs stad på med detaljplanen för den nya stadsdelen Östra Ramlösa, som bland annat ska bestå av cirka 3 000 bostäder, sjukhus, skolor, förskolor, idrottshall och naturområden. För att nå målet om att bli Sveriges bästa stadsdel för barnfamiljer ville kommunen samarbeta med barn och unga och få deras inputs på vad stadsdelen behöver.

Där gör Thoren Innovation School Helsingborg entré.

– Jag tycker det känns otroligt viktigt och väldigt givande att ha dessa dialoger för att få input från unga vuxna. Det borde nästan vara en självklarhet i alla stora stadsutvecklingsprojekt, säger Anna Karlberg, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

När projektet avslutades och eleverna på Innovationsgymnasiet pitchade sina tankar och förslag till den nya stadsdelen blev Anna Karlberg mer än nöjd. Eleverna kom med idéer om allt från att kunna interagera med stadsmiljön via sin mobiltelefon till att göra olika allmänna ytor tillgängliga och mer attraktiva året runt till att kunna koppla upp sin mobiltelefon på olika platser för att styra musik och belysning.

– Jag tyckte det var jättemycket intressant och spännande i elevernas presentationer. Det var jättekul, säger Anna Karlberg.

Anna Karlberg, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

“Viktigt att få bidra till riktigt projekt”

Thoren Innovation School arbetar mycket med projekt och case i samarbete med världen utanför gymnasiet. Ett dunderkoncept, om du frågar Anna Karlberg.

– Jag tycker det är fantastiskt bra och otroligt viktigt! Det öppnar också upp tankar: Vad intresserar mig och vad vill jag jobba med? Man får en inblick i vad till exempel en arkitekt gör i sitt dagliga arbete, säger hon och fortsätter:  

– Jag tror också att det är jätteviktigt och spännande att faktiskt få bidra till ett riktigt projekt och få se att ens tankar är viktiga och kommer tas om hand av människor som arbetar med detta – att man känner att man behövs.

Ella Krogh och Ville Winberg, två av eleverna som drog sitt strå till stacken för att skapa ett bättre Helsingborg.

Nöjda elever

Två av eleverna som arbetade med projektet var Ella Krogh och Ville Winberg, som bägge går årskurs 3 på Innovation Program (Teknikprogrammet). De delar Anna Karlbergs tankar om att lära sig i verkligheten, och tyckte detta projekt var både roligt och lärorikt.

– Det känns meningsfullt när det leder till något verkligt och inte bara är hittepå i skolan, säger Ella och får medhåll av Ville:

– Och så är det verkligen kul att få prova på hur det går till i verkliga livet, så inte bara en lärare berättar, utan att man får riktig input från människor som jobbar med det, säger han.

Det här är Ella

Namn: Ella Krogh
Studerar:
Innovation Program (Teknikprogrammet) med programfördjupningen AI (Informations- och medieteknik) på Thoren Innovation School Helsingborg.
Bästa med Thoren Innovation School:
Folket och miljön. Det är fina klassrum, bra folk och bra lärare.
Skulle du rekommendera Thoren Innovation School till andra?
Ja, det är en bra skola, särskilt om du är intresserad av teknik!

Det här är Ville

Namn: Ville Winberg
Studerar:
Årskurs 3 på Innovation Program (Teknikprogrammet) med programfördjupningen Design (Design- och produktutveckling) på Thoren Innovation School Helsingborg.
Bästa med Thoren Innovation School:
Jag tycker om innovationen, att vi är så kreativa i alla ämnen, och att vi verkligen får ut våra tankar och får jobba kreativt med stora och roliga projekt.
Skulle du rekommendera Thoren Innovation School till andra?
Ja, det skulle jag absolut göra! Om man är kreativ och gillar att lära sig hur man jobbar i verkligheten tycker jag absolut att man ska söka.

Vill du också ha en gymnasietid där du får lära dig nära verkligheten? Ansök till Thoren Innovation School här!