Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

Elevernas idé ökar studiemotivationen hos barn

Huvudbild till reportage
Juliet Tan Persson, Liw Dalitz och Sandra Zandelin på Thoren Innovation School Malmö har tillsammans tagit fram ett digitalt verktyg som ska förbättra barns studieteknik och motivation.

Du har kanske hört det förr – barn och unga sitter för mycket med datorn och mobilen på dagarna. Men i framtiden kommer digitala verktyg att fortsätta vara en del av vår vardag, våra studier och vårt arbetsliv. Desto tidigare ett barn kan lära sig att använda datorn på ett bra sätt, desto bättre är det alltså.

Det har Juliet Tan Persson, Liw Dalitz och Sandra Zandelin stenkoll på. Genom sitt UF-företag Ludimi har de utvecklat ett digitalt verktyg inom konceptet ”gamify”, där vardagssysslor blir en del av ett spel.

– Vi arbetar med hållbara och nyttiga belöningar som motiverar barnen. Till exempel används inte pengar som belöning, förklarar UF-företagets VD Juliet Tan Persson.

Många är positiva till konceptet

I spelet kan föräldrarna skriva in uppgifter som barnen sedan utför. När uppgiften är klar får barnen en belöning som föräldrarna själva väljer. Alla delar av spelet kan anpassas efter familjens behov och intressen.  

Juliet, Liw och Sandra har arbetat med det digitala verktyget under ett års tid och har redan hunnit presentera det på flera mässor. Reaktionerna har varit väldigt positiva och många ser fram emot att följa nästa steg.

Planen är nu att avveckla UF-företaget och omvandla det till ett riktigt aktiebolag.

– Det känns jätteroligt att få ta fram det här. Också häftigt att så många har kommit fram och berömt vårt koncept, säger Juliet Tan Persson, som jobbar hårt med att vidareutveckla Ludimi UF.

Hon tycker att skolan har gett dem bra verktyg och stöttning till att utveckla idén.

– TIS har hjälpt oss nätverka och sprida vårt koncept så att vi har fått många kontakter. När vi började kunde vi inte allt vi kan nu. Det har varit en process och lärarna har alltid funnits som bollplank. Det känns otroligt kul att vi skapat ett riktigt företag från grunden.

FAKTARUTA: Vad betyder ”gamify”?

Gamify, eller spelifiering, innebär att olika spelelement används för att öka motivationen eller inlärningsförmågan. Genom ett belöningssystem och interaktioner blir det lättare och roligare för deltagaren att utföra övningar och uppgifter.