Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Elevernas projekt gav inblick i branschen – “Företagen skriker efter kompetens”

Huvudbild till reportage
Elever på Thoren Innovation School Malmö hade nyligen ett projekt tillsammans med IT-bolaget Stratiteq, där de fick jobba med data från verkligheten och dra riktiga – inte bara teoretiska – slutsatser. Samtidigt fick de en inblick i branschen och arbetsmarknaden som skriker efter personal.

Stratiteq är ett IT-konsultbolag som jobbar med mjukvaruutveckling, dataanalys och hjälper kunder bli mer datadrivna. Tidigare har företaget bland annat arbetat med Skånetrafiken och undersökt behovet av resurser inom lokaltrafiken. Genom att samla in data och analysera detta har bolaget kunnat förutspå när och var det kan uppstå köer och var extra bussar behöver sättas i trafik.

Under några dagar, då projektet mellan Innovationsgymnasiet och Stratiteq pågick, fick elever i årskurs 1 på Innovation Program (Teknikprogrammet) och IT Program (El- och energiprogrammet) ett smakprov på detta, då de jobbade med Stratiteqs data och presenterade det i en interaktiv rapport online.

– Det liknar det Stratiteq gör med Skånetrafiken: samlar in data, drar slutsatser via algoritmer och sammanställer och presenterar det, säger Alexander Johansson, lärare i programmering och webbserverprogrammering på Thoren Innovation School Malmö.

“Det finns gott om jobb”

Såväl elever och lärare som Stratiteq uppskattade samarbetet.

– Det var jättekul att få lära de unga och vi hoppas kunna inspirera några att bli en del av IT-branschen, säger Adam Nilsson på Stratiteq.

– Det var det jag ville visa med att gå hit: det finns mycket jobb och man behövs verkligen. Vill man ha jobb, en bra framtid och få bra löneutveckling ska man satsa på IT, säger Alexander Johansson.

Adam Nilsson och hans kollega Jonathan Ek håller med Alexander om framtiden för IT-branschen: den är ljus.

Vad skulle ni säga om framtiden inom IT?

– Även om vi är på väg in mot en lågkonjunktur och det börjar bli svajigt ser den ljus ut. Det blir faktiskt nästan ännu viktigare att vara datadriven nu, så man kan få fördelar gentemot sina konkurrenter, säger Jonathan Ek.

– Det finns gott om jobb också, det ska man inte vara orolig för som nyutexaminerad. Företagen skriker efter kompetens, fyller Adam Nilsson i.

Vill du också mixa teoretiska studier med verkliga erfarenheter? Ansök till Thoren Innovation School här!