Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

Extrajobb på gymnasiet – Julia berättar hur du lyckas

Huvudbild till reportage
Här berättar Julia Ekström, tredjeårselev på Thoren Innovation School, om hur hon lyckades få två extrajobb och en anställning inom IT under gymnasiet.

Funderar du på att skaffa ett extrajobb eller ett sommarjobb? Det är en riktigt bra idé – många framtida arbetsgivare ser det som ett stort plus om du har erfarenhet sedan tidigare. Men kanske känns det svårt att veta hur du kan få det första jobbet.

17-åriga Julia Ekström är van vid att jobba extra vid sidan av studierna på el- och energiprogrammet. En vanlig vecka arbetar hon en vardagskväll och hela helgen, berättar hon.
– Jag har haft två seriösa jobb under gymnasiet och jag jobbar med dem fortfarande. Ett är på Nordic Wellnes, där jobbar jag som barnpassare just nu, vilket är väldigt kul. Sen så jobbar jag på Leos Lekland där jag är lite allt möjligt; jag sitter i entrékassan, lagar mat, städar, letar föräldrar tillsammans med gråtande barn.

Hon trivs bra med att jobba och att ha mycket att göra.
– Jag är inte en sån som tycker om att sitta hemma och inte göra någonting. Det är roligare att vara ute och lära känna nya folk, få erfarenheter och få det på CV:t.

Fått större självförtroende

Det var framförallt genom olika kontakter som Julia hittade sina extrajobb. Jobbet på Nordic Wellnes fick hon genom en vän som skulle byta tjänst på företaget och då kunde Julia ta över den gamla. På Leos Lekland testade hon istället att kontakta butikschefen direkt.
– Jag hade en kompis som hade jobbat där tidigare och som hjälpte mig att fixa chefens mailadress. Så då mailade jag mitt CV och fick jag en intervju med henne.

Under studierna på Thoren Innovation School har Julia dessutom haft praktik, vilket ledde till ett attraktivt jobberbjudande inom IT.
– På min praktik så ringde jag och bokade åldersutbyte av datorer till ett stort företag i Skåne. Jag fick jobb nu eftersom de hörde hur bra jag hade gjort från mig på praktiken. Det går väldigt bra för mig där, berättar Julia.

Hon är säker på att det inte hade gått lika bra om inte hade haft så mycket tidigare arbetslivserfarenhet.
– Jag har blivit mycket mer säkrare i mig själv, i hur jag bemöter folk, vad jag ska säga. Jag är inte lika nervös när jag ska snacka med nya människor. Det var jag väldigt mycket innan.

Vilka tips har du för att hitta ett extrajobb eller sommarjobb på gymnasiet? Hur ska man börja leta?
– Det viktigaste är att ha ett CV. Du kommer inte så långt om du bara går in och säger: ”hej, jag vill jobba”. Jag gick in på Arbetsförmedlingen och laddade ned deras CV-mall.
– En del chefer svarar inte på mail, så då kan det vara bättre att gå dit och säga att du vill snacka med butikschefen. Det är bra att ha en referens på ditt CV också, så att de kan ringa den och höra om du är pålitlig. Även om du har jobbat på fem olika jobb så betyder inte det att du har varit duktig eller är en trevlig person.