Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Här får eleverna ta Cisco-certifikat: ”Kan gå direkt ut på arbetsmarknaden”

Huvudbild till reportage
Gillar du teknik och vill jobba med IT? Vill du ha lätt för att få jobb efter gymnasiet? Då borde du som går el- och energiprogrammet eller teknikprogrammet ta ett – eller flera – Cisco-certifikat.

För arbetsgivare är det ett tydligt bevis på att du kan IT och är driven, berättar läraren Hans Lossman.

– Det signalerar till arbetsgivare att det här är en väldigt ambitiös elev, säger han.

Det finns många fördelar med att ta ett Cisco-certifikat. Du får ny, värdefull kunskap och kan öva på det du lär dig i ett specialutvecklat program. När du har tagit studenten är det dessutom en guldkant på CV:t.

Cisco är ett amerikanskt företag som ursprungligen kommer från San Francisco (därav namnet). De gör nätverksutrustning, routrar, switchar och annan hårdvara. Med ett certifikat visar du att du har full koll på allt det och även andra företags IT-varor.

– Det du lär dig på den här kursen är att konfigurera nätverk, skapa routingprotokoll, få nätverk att fungera och olika systemlösningar, säger läraren Hans Lossman.

Signalerar hög ambitionsnivå

För att du ska lära dig på bästa sätt får du använda en simulator utöver vanliga prov, berättar Hans vidare.

– Man laborerar i en simulationsmiljö som heter Pack Tracer, där man kan bygga upp och simulera nätverkslösningar. Sedan har man teoretiska prov.

Det finns fyra Cisco-certifikat och du kan själv välja hur många av dem du vill göra. Alla är på engelska och det krävs en del drivkraft för att klara av dem. Men de är väl värda arbetet.

– Certifikaten signalerar till arbetsgivare att det här är en väldigt ambitiös elev, som har ganska gedigna kunskaper och med det kan man säkert gå direkt ut på arbetsmarknaden, säger Hans.

Väldigt nöjd med upplägget

Eleven Oskar Nordlund är en av de som har valt att läsa flera Cisco-certifikat.

– Det går rakt från grunden, totalt är det fyra kurser. Den första kursen gick man över det mesta väldigt grundläggande, på den andra och tredje så går det in lite djupare. Varje kurs är uppdelad i ett visst antal kapitel som man får läsa på, berättar Oskar.

– Jag tycker att det är rätt bra tempo på det hela, informationen är hyfsat lätt att förstå och de förklarar allting på ett bra sätt. Jag är väldigt nöjd än så länge med det, avslutar han.

Välj IT Program eller Innovation Program

På Thoren Innovation School i Lund och Malmö ingår Cisco i IT Program (El-och energiprogrammet). På Thoren Innovation School Helsingborg kan du istället läsa Cisco på Innovation Program, vårt unika teknikprogram.

Läs mer om IT Program och Innovation Program eller kontakta Thoren Innovation School om du har frågor!