Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Reportage

Emil siktar mot framtidsjobben

Huvudbild till reportage
Emil Gullstrand är inte säker på vad han vill jobba med i framtiden, men vet att han gjorde rätt val av gymnasium när han började på Thoren Innovation School. Här får han lära sig om ny teknik – där han tror att framtiden ligger.

Emil Gullstrand går andra året på Innovation Program på Thoren Innovation School Malmö, och trivs bra på skolan. De färgglada lokalerna, lärarna och eleverna hör till det bästa med TIS, enligt Emil.

Somliga kanske tror att man måste vara ett datasnille för att börja på Teknikprogrammet. Det håller Emil inte alls med om.

– Jag kunde nästan ingenting om datorer när jag började, säger han och fortsätter:

– Lärarna hjälper dig, och det finns alltid bra videor på Youtube ifall du vill lära dig mer hemma.

Emil vet inte exakt vad han vill jobba med efter gymnasiet, men gillar lektionerna i CAD (digital design) och kan tänka sig att bli arkitekt.

– Arkitektur och design är väldigt brett, och det skulle vara häftigt att gå på stan och se något som du själv varit med och skapat.

För vem passar ditt program?

– För dem som gillar matte och datorer, och kanske vill slippa en massa SO-ämnen.

Vilka kunskaper tror du är de viktigaste på framtidens arbetsmarknad?

– Datorer och teknik kommer ju inte direkt minska, så det är bra att vi får lära oss grunderna här.

Har du något bra tips för att lära sig ny teknik?

– Lärarna hjälper dig. Men om du till exempel vill lära dig mer om hur datorer är uppbyggda kan du ta en gammal dator och kolla upp vilken modell det är. Sedan kan du söka på Youtube hur du plockar isär den. Då förstår du hur allt hänger ihop.

4 snabba med Emil

Favoritlunch på skolan?

– Vi har matkort, vilket är nice. Om jag vill ha något lättare är min favorit nog att gå till något salladsställe på stan och ta en pastasallad.

Favoritplats på skolan?

– Fönsterkarmarna i samlingsrummet. Antingen kan du sitta i en soffa eller i fönsterkarmarna som finns där. Det är en skön plats.

Hur kan man träna upp sin kreativitet?

– Försök sluta tänka tråkigt. Släpp logiken och strunta i vad som är möjligt eller inte. De flesta stora innovationerna ansågs omöjliga innan någon skapade dem. För inte så många år sedan trodde nästan ingen att vi i dag skulle ha smartphones, till exempel.

Varför är innovation viktigt?

– Det för utvecklingen framåt. En bra innovation är ofta en som löser ett problem som folk inte visste att de hade.

Det här är Emil:

Namn: Emil Gullstrand
Ålder: 16
Linje: Teknikprogrammet (Innovation Program)
Årskurs: 2
Bästa pluggtips: “Lista det du ska göra på ett papper. Stryk varje gång du gör klart ett moment. Det är skönt att stryka saker från listan.”