Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Elever berättar

Praktiken på IT Program ger många fördelar – Eleven Sebastian berättar

Huvudbild till reportage
Det finns många grymma fördelar med El- och energiprogrammet (IT Program). För det första så är det många företag som efterfrågar utbildade IT-tekniker och webbutvecklare. För det andra får du ha hela 15 veckors praktik under din gymnasietid, så att du kan lära dig ditt framtida yrke ute på arbetsplats!

Sebastian Petrov går det tredje läsåret av IT Program på Thoren Innovation School Göteborg. Nu är han på sin andra vända av praktiken och spenderar dagarna på företaget Foxway Education AB som lagar datorer.

– Innan jag kom hit så hade jag nästan ingen arbetslivserfarenhet och jag visste inte hur livet såg ut i den här branschen. Nu har jag fått möjlighet att känna på hur det är att jobba vid två tillfällen, säger Sebastian, som berättar att hans trivs riktigt bra på sin praktikplats.

– Man märker hur viktigt det är att samarbeta med sina kollegor. Vi är som en stor familj här som pratar och skrattar. Det är kul!

Lärt sig att inte stressa

På praktikplatsen får Sebastian laga datorer: ett inte helt lätt jobb, med tanke på hur dyra och känsliga datadelar kan vara. Men Sebastian tar sina arbetsuppgifter med ro.

– Under den första veckan fick jag lära mig genom att jobba med så kallade skrotdatorer, datorer som inte används. Jag lärde min också då hur viktigt det var att inte stressa utan att ta sin tid och vara försiktig. Efter att jag hade tagit ut och satt in allt igen några gånger så började jag förstå hur jag skulle göra och kunde sedan börja hjälpa till med riktiga datorer.

Sebastian berättar att han har lärt sig mycket som han kommer att ha användning av i framtiden, oavsett var han hamnar efter studenten. Men även om det är bra att veta hur datorer fungerar, så är det ännu bättre att ha kunskap om arbetsmarknaden.

– För någon som mig, som bara gått i skolan, så vet man ju inte riktigt hur jobbvärlden fungerar om man kanske inte har praktiserat tidigare. Man får en bättre syn på hur livet ser ut efter skoltiden, vad man får göra och hur mycket ansvar man får, säger Sebastian.

Hur har du trivts på Thoren Innovation School? Vad kommer du sakna?

– Det är en mindre skola i Göteborg och det var precis det som jag var ute efter när jag valde gymnasium. Många elever i min klass har haft samma intressen som mig och jag tror absolut att jag kommer fortsätta ha kontakt med många av dem efter studenten. Det har varit en väldig familjär känsla och man har alltid haft flera personer som man kan vända sig till om man behövt hjälp eller om man velat prata med någon. Det kommer jag nog sakna mest!

Vill du veta mer om Thoren Innovation School? Tveka inte att höra av dig – skicka en intresseanmälan eller boka en privat rundvisning i dag!