Svaret är att vara driven och ambitiös. Att tillhöra landets absoluta toppskikt i taekwondo tar givetvis tid – Matheo tränar nämligen mellan 10–11 gånger i veckan, flera dagar både morgon och kväll. Därför ser han till att alltid vara på skolan långt innan skoldagen börjar, så han kan plugga i lugn och ro.
Redan som sexåring började Matheo med taekwondo. Han höll på i cirka sju år innan han tog en paus för att i stället testa på MMA och thaiboxning. För några år sedan återvände han till taekwondon – och det med besked. På senare år har Matheo rankats etta i Sverige i sin viktklass, och när svenska mästerskapen gick av stapeln i december kammade han hem silvermedaljen.
Hur blir man duktig på taekwondo?
– Jag skulle bara säga träning, träning, träning. Det finns ingen teknik som man kan till hundra procent, man kan alltid förbättra något.
“Roligare än andra skolor”
Hösten 2022 började Matheo på Innovation Program (Teknikprogrammet) Thoren Innovation School Lund. Det faktum att skolan är lite mindre tilltalade honom, och han är minst sagt nöjd med sitt val.
– Det är en jättebra skola! Jag tycker att lärarna är så sköna, och skolmaten är också väldigt, väldigt bra, säger han och fortsätter:
– Och det är inte som i nian då man fick ganska tråkiga uppgifter och de sa: gör detta, gör detta, gör detta. Här får vi tänka mer fritt. Om man kollar på skolan som helhet är det en roligare skola än andra skolor, säger Matheo.
Det han syftar på är Innovationsgymnasiets kreativa lärandemetoder. På skolan får eleverna upptäcka teknik, IT, forskning och media genom riktiga hands on-upplevelser – såsom att bygga robotar, programmera, skapa hemsidor och appar, experimentera i häftiga labb samt utforska artificiell intelligens.
Att Matheos val föll på Innovation Program berodde på hans framtidsplaner. Förutom att fortsätta skörda framgångar på taekwondomattan siktar han mot att utbilda sig till civilingenjör.
Vill du också ha tre gymnasieår fyllda av hands on-upplevelser? Ansök till Thoren Innovation School här!