Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Elever berättar

”Thoren Innovation School accelererade min utveckling”

Huvudbild till reportage
Du kommer hinna utvecklas en hel del under dina tre år på gymnasiet – mer än du tror. Det bevisar Hugo Lunsjö, som snart tar studenten från Thoren Innovation School och som redan har gjort ett intryckt på det lokala näringslivet. 

Byggnaden består nästan helt av fönster åt alla håll, så att det går att se både vattnet och Helsingborg från de öppna kontorsytorna. Det är här som vi träffar Hugo Lunsjö. Han har några veckor kvar innan han tar studenten från Thoren Innovation School, men har redan börjat samarbeta med Hetch – ett start-up community i Helsingborg.

I den vackra glasbyggnaden hjälper Hetch entreprenörer och innovatörer att göra verklighet av sina idéer. En perfekt miljö för den företagsamma Hugo.

– Många av de som är på Hetch har jag träffat tidigare genom skolan. När jag kom hit hade många redan hört talas om min ljudisolerade hoodie, som jag gjorde på en av konstruktionslektionerna och som jag visade upp för Helsingborg stad, berättar Hugo.

Han säger att det var då, när han hörde att hans projekt nått utanför skolans gränser, som han verkligen insåg hur mycket Thoren Innovation School har gett honom.

– Folk vet vem jag är, tack vare att jag har gått på en skola som Thoren. Jag har fått mer än en bokstav i betyg, utan också en slutprodukt som jag har kunnat visa upp.

Minns första dagen på gymnasiet

Att umgås med entreprenörer och start-ups var inte en del av Hugos liv när han började på gymnasiet. Då hade han inte en aning om hur långt han verkligen skulle kunna ta sig.

– Jag kommer ihåg första gången jag gick in på skolan och träffade klassen. Det var 70 elever och ingen annan hade gått på skolan tidigare, så jag undrade hur det skulle bli.

Men med tiden släppte det för både Hugo och resten av klasskompisarna. Tillsammans har de nu genomfört mängder av innovationsprojekt, Ung Företagsamhet och mycket mer.

– Under de här tre åren har jag utvecklats mer än jag har gjort under resten av mitt liv. Det har kanske att göra med att man har gått på gymnasiet och blivit äldre själv, men jag tror också att det har med skolan att göra. Thoren Innovation School accelererade min utveckling, säger Hugo.

Vill hjälpa fler att satsa på innovation och entreprenörskap

Nu väntar sommaren och därefter studier. Hugo har även flera projekt som han vill göra till verklighet, även om han inte är helt säker på vart de ska ta honom. Det viktigaste är att få sprida det han har lärt sig på Thoren Innovation School.

– Jag tycker nästan att det är lite orättvist att det bara är vi som får ta del av det som Thoren Innovation School har att ge, säger Hugo, som nu planerar att hjälpa Helsingborg öka entreprenörskap bland unga tillsammans med Hetch.

Hugo står framför en svart skylt med texten "Hetch"

Namn: Hugo Lunsjö

Ålder: 18 år

Program: Innovation Program

Vilka tips har du till de som ska börja på gymnasiet nu?

1. Man måste vara beredd på att man måste vänja sig lite. Det är ett stort steg i ditt liv, men i takt med att man kommer in i gymnasiegrejen och lär känna sin klass, kommer man inse att man har mer frihet eftersom man har eget ansvar.

2. Gå den väg du själv vill gå. På Thoren Innovation School stöttar de dig att söka dig vidare och testa på nya grejer, så ta tillvara på det.