Thoren Innovation School + teknik = sant. Det är något som de tidigare eleverna Sofie Rouse och Jinan Eid kan skriva under på. Duon gick Innovation Program (Teknikprogrammet) på Thoren Innovation School Malmö och tog studenten sommaren 2021.
När de klev in på gymnasiet för första gången hade de inga tankar om att de några år senare skulle plugga tekniska civilingenjörsutbildningar på Lunds tekniska högskola, men så blev det.
– Utbildningen gav mig väldigt mycket, den öppnade upp mitt sinne för mycket nytt. Teknik är väldigt brett och går in på väldigt många inriktningar. Skolan hjälpte mig se saker från olika perspektiv och förstå vad jag verkligen gillar och vill hålla på med i framtiden. Det var därför jag i slutändan valde civilingenjörsutbildningen i kemiteknik, säger Jinan som pluggar första året på den fem år långa utbildningen.
Innovationsgymnasiet inspirerade och hjälpte även Sofie hitta rätt efter gymnasiet. Direkt efter studenten började hon på en civilingenjörsutbildning i maskinteknik – teknisk design, som hon nu går andra året på.
– På TIS gick jag Teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling, vilket är ett väldigt liknande spår som det jag går nu. Jag tyckte de kurserna var väldigt roliga och kände att detta är något jag vill fortsätta med och fördjupa mig inom, berättar hon.
“TIS hjälper dig nå dina mål”
Hur skiljer sig gymnasiestudier från universitetsstudier, kanske du undrar. Enligt Sofie är den största skillnaden att det är mycket mer självstudier på universitet.
– Eftersom TIS var en så liten skola tyckte jag att det var väldigt skönt att ha en lärare som alltid kollade att man gjorde sina uppgifter och så, säger hon.
Vad skulle ni säga om Thoren Innovation School till nior som nu står inför gymnasievalet?
– Det var väldigt bra kommunikation mellan eleverna och lärarna. Man fick koll på allt och lärarna hjälpte en väldigt mycket med att nå ens mål, vilket jag uppskattar väldigt mycket just nu, säger Jinan.
– Det är en jättebra skola om du vill ha ett tight community och en tight lärargrupp. Du får väldigt mycket hjälp personligen; det märks verkligen att lärarna bryr sig om varje elev. Jag tyckte även att det var jättekul at kunna blanda matematik och fysik med det kreativa, säger Sofie.
Framtiden är öppen och ljus
Varken Jinan eller Sofie är helt hundra på vad de vill jobba med efter examen, men bägge två är optimistiska inför framtiden tack vare det breda teknikämnet de studerar inom.
– Maskinteknik är så pass brett så man kan arbeta med väldigt många olika grejer inom ingenjörsyrket. Designdelen gör att det även öppnar upp för att bli industridesigner eller liknande, säger Sofie:
– Jag är mest intresserad av hållbarhet – att jobba för framtidens skull, säger Jinan.
På bilden: Sofie Rouse och Kemicentrum på Lunds universitet.
Vill du också få en ljus och bred framtid? Ansök till Thoren Innovation School här!